Kroatisch:

handige woordjes voor op vakantie
Bekijk

Met deze woordjes maak jij je verstaanbaar tijdens je vakantie in Kroatië

Niks is zo vervelend als je niet verstaanbaar kunnen maken op vakantie. Je wilt graag duidelijk maken wat je wilt bestellen, dat je een kamer wilt huren of je wilt de weg naar dat mooie strand dat je zo graag wilt zien weten. Om ervoor te zorgen dat je jezelf een beetje verstaanbaar kan maken in het Kroatisch heb ik hier een aantal basiswoorden en zinnetjes voor je. Het is even oefenen want Kroatisch is een Zuid-Slavische taal en dat lijkt niet op de meeste talen die wij kennen of spreken. Lukt het toch niet om deze woordjes uit je hoofd te leren, geen zorgen er wordt in Kroatië bijna overal Duits of Engels gesproken. Je maakt wel indruk bij de lokale bevolking als het je lukt een aantal van deze Kroatische woordjes te spreken!

Basis

ja

Da

Nee

Ne

Misschien

možda

Alsjeblieft

Molim

Dankjewel

Hvala

Ik spreek geen Kroatisch

Ne govorim hrvatski

Spreekt er iemand Engels?

Govori li netko engleski?

Ontmoeting

Hallo

Bog

Goedendag

Dobardan

Goedenmorgen

dobro jutro

Goedenavond

dobra večer

Goedenacht

laku noć

Aangenaam kennis te maken

Drago mi je

Hoe gaat het?

Kako si?

Goed

Dobro

Niet goed

nije dobro

Tot ziens

doviđenja

Hoe heet je?

Kako se zoves?

Mijn naam is …..

Zovem se ….

De weg vragen

Ik ben verdwaald

Ja sam zalutao

waar is ….?

Gdje ….?

Links

Lijevo

Rechts

Desno

Rechtdoor

Ravno

Aan de overkant

Preko Puta

Dichtbij

Blizu

In het hotel

kamer

soba

eenpersoonskamer

jednokrevetnu sobu

tweepersoonskamer

dvokrevetnu sobu

Sleutel

ključ

Nacht

noć

Wat kost deze kamer?

Koliko košta ova soba?

Is het ontbijt inbegrepen?

Da li je doručak uračunat?

In het restaurant

Een tafel voor twee, alsjeblieft

Stol za dvoje, molim

Menukaart

jelovnik

wijnkaart

vinska karta

voorgerecht

predjela

hoofdgerecht

glana jela

nagerecht

dezert

ober/serveerster

Konobar/konobarica

Vis

riba

Vlees

Meso

Ik ben vegetarisch

Ja sam vegetarijanac

Eetsmakelijk!

Dobar Tek!

Mag ik de rekening?

Mogu li dobiti račun?

Fooi

napoijnica

In de supermarkt

Hoeveel kost dat?

koliko to košta?

wat is dat?

što je to

waar ligt ….?

Gdje je …?

kaas

sir

ham

sunka

gedroogde ham

prsut

kip

piletina

gehakt

mljeveno meso

brood

kruh

melk

mljeko

boter

maslac

Kan ik met creditcard betalen?

mogu platiti kreditnom katricom?

Mag ik een tasje?

možeti li mi dati vrećicu?

Flirten

Wil je met mij koffie drinken?

Hoćeš li ti piti jednu kavu sa mnom ?

Wil je met mij naar de film?

Hoćeš li ti ići u kino sa mnom ?

Heb je een vriend/vriendin?

Imate li dečka/djevojka

je bent mooi

ti si lijepa

ik hou van je

ja volim te

Vervoer naar Kroatië

Vliegen naar Kroatië 
Rijeka Airport
Dubrovnik Airport
Auto huren in Kroatië

Route

Rondreis Krk & Kvarner baai
Rondreis Zuid Dalmatië

Good to know

Budget tips
Kroatische keuken
Wat kost een vakantie naar Kroatië?

Volg me ook op social media!

Hi! Ik ben Romana
Hi! Ik ben Romana
Mijn liefde voor Kroatië

Mijn passie voor reizen, eten en drinken hebben mij vele jaren op de mooiste en verste plekjes ter wereld gebracht. Tegenwoordig zoek ik het iets dichterbij huis: Kroatië. Dat is niet zomaar dichtbij huis, maar in het land waar mijn vader geboren en getogen is. Ik ben in Nederland opgegroeid, maar van kleins af aan verblijf ik de volledige zomermaanden in Kroatië.

Elk jaar ben ik bezig om de mooiste strandjes, gezelligste stadjes en de beste restaurants te vinden. Mijn passie is Bourgondisch genieten en ik heb daar door de jaren heen vele lijstjes van de beste plekje over bijgehouden. Het is zonde om deze ervaringen voor mezelf te houden, daarom deel ik het graag met jullie.

Meest gelezen

10 x de mooiste plekjes in Kroatië
De 8 mooiste stranden van Kroatië
Het eiland Korcula
8 x stranden op het eiland Hvar
Zandstranden in Kroatië

Bestemmingen

Istrië
Kvarner
Eilanden
Noord Dalmatië
Zuid Dalmatië
Binnenland
Bosnië
Montenegro

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blogs

Ga je binnenkort een roatrip door Kroatië maken of wil je meer reisinspiratie op doen? Bekijk hier mijn andere artikelen over Kroatië en ontdek samen met mij de leukste plekjes!

Hotels & Appartementen in Split

Hotels & Appartementen in Split

De leukste hotels & appartementen in Split Split is na Zagreb de grootste stad van Kroatië en wordt in de volksmond ook wel de hoofdstad van de regio Dalmatië genoemd. De stad Split is erg belangrijk voor het land vanwege de grote haven. De haven heeft ook een...

Accommodaties op het eiland Vis

Accommodaties op het eiland Vis

Accommodaties op het eiland Vis Het eiland Vis wordt ook wel gezien als het verborgen paradijs. Als je hier aankomt begrijp je ook meteen waarom. Vis is nog niet ontdekt door het massa toerisme maar dit zal niet lang meer duren. Wil je nog echt de rust en Kroatische...

Krk Travelguide

Krk Travelguide

TravelguideHet eiland KrkDe naam van het eiland Krk is misschien wel het moeilijkst uit te spreken van alle Kroatische eilanden. In het Kroatisch spreek je alle woorden precies zo uit zoals je ze schrijft. Krk klinkt dan dus als Ku-re-k, maar dan heel snel...